Aanvragen BSN-nummer en inschrijven bij de gemeente

Publication: 30-08-2019Vaak zitten er aan het huren van een woning veel haken en ogen waar je in eerste instantie geen rekening mee hebt gehouden. Vooral voor expats komt er meer bij kijken dan alleen een contract ondertekenen. In deze blogserie wordt wekelijks toegelicht waar je – als expat – rekening mee moet houden. Deze week staat het aanvragen van een BSN-nummer en het inschrijven bij de gemeente centraal.

Waarom heb ik een Burgerservicenummer nodig?

Hoera, je hebt een woning in Nederland gevonden! Behalve het ondertekenen van een huurcontract, zijn er meer zaken die geregeld moeten worden, voordat je je intrek maakt in het pand. Als eerste is het zaak dat je een Burgerservicenummer (BSN) hebt. Dit is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP). De overheid gebruikt dit nummer bij de verwerking van uw persoonsgegevens. Zo kunt u zich bijvoorbeeld identificeren als u zorg nodig heeft, maar ook scholen, kinderopvangorganisaties en verhuurders zijn verplicht dit nummer te gebruiken voor hun administratie.

Ik verblijf korter dan 4 maanden in Nederland

Als je maximaal 4 maanden in Nederland verblijft om te werken of te studeren, kun je je laten inschrijven als niet-ingezetene. Het is belangrijk om ingeschreven te staan, omdat je met je eigen persoonsnummer in contact staat met de Nederlandse overheid. Iedereen die in Nederland wil werken of studeren, heeft dit nummer dus ook nodig.

Ik verblijf langer dan 4 maanden in Nederland

Als je van plan bent om langer dan 4 maanden in Nederland te verblijven, moet je jezelf als ‘ingezetene’ laten inschrijven in je woongemeente. Je bent verplicht dit binnen 5 dagen na je aankomst in Nederland te regelen. Naast deze inschrijving bij de gemeente, moet je mogelijk ook de nodige verblijfs- en/of werkvergunningen aanvragen. De website van IND kan meer informatie geven over hoe dit moet en welke vergunningen je precies nodig hebt.

Als de gemeente met voldoende zekerheid je identiteit kan vaststellen, word je direct ingeschreven en krijg je een Burgerservicenummer toegekend. Deze inschrijving is kosteloos en je krijgt een afschrift van je geregistreerde persoonsgegevens mee.

Hoe schrijf ik mij in?

Om een Burgerservicenummer te verkrijgen, is het zaak je in persoon en met een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) melden bij een van de gemeenten. Op de website van de gemeente waar je je wil inschrijven kun je de openingstijden checken en een afspraak maken.

Inschrijven bij de gemeente, hoe doe ik dat?

Als je vanuit het buitenland naar een stad als Amsterdam verhuist, moet je je binnen 5 dagen na aankomst bij de gemeente melden voor je inschrijving. Deze inschrijving is zowel verplicht als kosteloos. Het is wel nodig om vooraf een afspraak te maken, zodat de gemeente je zo goed mogelijk van dienst kan zijn. Het is goed om te weten dat je zelf langs moet komen, iemand anders kan de inschrijving dus niet voor je regelen. Ook partner en kinderen moeten aanwezig zijn, als zij met je meeverhuizen. Je moet een adres hebben waar je je op kunt inschrijven.

Wat heb ik nodig om mij in te kunnen schrijven bij de gemeente?

Er zitten een aantal voorwaarden verbonden aan het inschrijven bij een gemeente. Zo moet je van plan zijn om het komende halfjaar minstens 4 maanden in Nederland te wonen. Ook moet je een Nederlandse nationaliteit hebben of rechtmatig in Nederland mogen verblijven. Om de inschrijving te voltooien moet je identiteit vastgesteld worden. Zorg er dus voor dat je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt.

Naast een identiteitsbewijs heb je sowieso een geboorteakte nodig. Ook akten die daarnaast nog voor jou van toepassing zijn. Dus als je getrouwd bent, heb je een huwelijksakte nodig en als je gescheiden bent een echtscheidingsakte. Ook een huur- of koopcontract zijn nodig om ingeschreven te worden bij de gemeente. Als je bij iemand anders woont zijn een toestemmingsverklaring en een geldig kopie van het identiteitsbewijs van de hoofdbewoner onmisbaar.

Pas op, je kunt een ‘bestuurlijke boete’ krijgen als je bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen. Deze boete zorgt er mede voor dat de administratie actueel en betrouwbaar blijft.